top of page
Search

HüpnoSünnitus - ükssarvik?

Kui ma nüüd alustasin oma kooliteed, ei antud meile juba esimesel päeval väga palju aega, et olukorraga kohaneda. Ega nii vanalt uuesti kooli minek ole naljaasi :) Meie esimene ülesanne oli õppida üksteist tundma (siinjuures mainin, et meid on kursusel 21!). Potsentsiaalselt 21 imelist pere- ja sünnitoetajat, kellest huvitavalt kombel ei olnud peaaegu mitte ükski kuulnud sõnast HüpnoSünnitus, rääkimata sellega kaasnevast filosoofiast. Ma eeldan, et sama kehtib ka paljude kohta, kes seda postitust parasjagu satuvad lugema, sest ega muidu ju ei võtaks seda jutukest lahtigi, on mul õigus?


Et koolikaaslased mind tundma õpiksid, kirjeldasingi neile oma igapäevatööd HüpnoSünnituse koolitajana. Kohati tundus, nagu ma räägiks millestki müstilisest ja kättesaadamatust, võiks lausa öelda, et "uhhuuu"-st. Aga mida see veider sõna siiski tähendab? Kas naine pannakse hüpnoosi/magama (mitte meditsiiniliselt) ja ärkab ühel hetkel imestuse ja rõõmuga üles, beebi rinnal? Tahaks öelda jah, aga see kirjeldus ei vasta siiski päris tõele.


HüpnoSünnituse ''ema'' Marie F. Mongan - USA terapeut, nõustaja ja pedagoog - lõi 1989. aastal sünnitusabimeetodi ja filosoofia HypnoBirthing™ The Mongan Method, mis on tänaseks tuntud ligi 50 riigis. Ehk HüpnoSünnituse filosoofia ei ole tegelikult midagi uut, vaid seda on praktiseeritud juba üle 30 aasta. Ilmselgelt on selle jaoks esialgu vaja teatud avatud meelt, sest, noh, sõna "hüpno'' hirmutab nii mõnegi inimese ära, kuid pered, kes koolituse läbivad või lähemalt selle filosoofiaga tutvuvad, saavad aru, et muudmoodi ei saagi.


Filosoofia seisneb selles, et kõik beebid peaksid sündima siia ilma pehmelt, olles ümbritsetud harmoonia, rahu ja armastusega. See atmosfäär ei kehti ainult sünnituse kohta vaid ka kõhus veedetud ajal ja edasi ka peale sünnitust ning seda keskkonda saab peamiselt luua ema (keskkond, kus beebi kasvab, on ju ema südame all). Kaaslastel on samuti oma roll, kuid kõik, mis toimub emaga, toimub ka beebiga. HüpnoSünnituse koolitus annab kaasa erinevad teadmised raseduse ja sünnituse füsioloogiast, psühholoogiast, infot meie sünnitusabi süsteemist, erinevatest lõdvestus- ja hingamistehnikatest, afirmatsioonidest, visualisatsioonidest ja massašivõtetest ning paljust muust, et naine saaksid ennast ise toetada ja kaaslane naist, et teha informeeritud valikuid ja otsuseid. Ehk kõik, mida saad perekooli loengutest ja palju muud lisaks. Loengute puhul on tähtis ka kaaslase kohalolu. Lihtsaim näide, mida ma tuua oskan, on see, et hingamistehnikad on väga spetsiifilised - igal sünnifaasil oma - ja kui kaaslane ei ole nendega kursis, võib juhtuda, et kogu hoole ja armastusega ütleb ta sünnitavale naisele sel kriitilisel hetkel need kõige ärritavamad sõnad: ,,Kallis, sa pead hingama''. Teadmata või juhendamata kuidas täpselt see hingamine käiski, mis siis omakorda võib luua rohkem pingeid ja ärritavust sellesse olukorras. Ega nainegi taha ju kaaslasele pahasti öelda ja teda selle pealtnäha süütu lause pärast ukse taha saata (või veel pimedamatesse kohtadesse), seega olekski sellises situatsioonis hea, kui kaaslane oskab naisele visuaalselt hingamistehnikaid ette näidata ning kindlasti ikka õiget tehnikat õiges kohas.


Kokkuvõtlikult on HüpnoSünnitus igasugune sünnitus, kus naine on lõdvestunud, lõõgastunud, teadlik, enesekindel ja aktiivne osa sünnitusest (ka keisrilõikel) ehk sugugi mitte müütiline, võimatu või kättesaadamatu. Sünnitus, kus naine kuulab oma keha ja teeb kööstööd beebiga ja kus kaaslasel on oma eriline, toetav roll. Ehk jällegi ilmselgelt kallutatult, või siiski mitte?, leian ma, et iga lapseootel pere võiks läbida HüpnoSünnituse koolituse, et olla võimalikult hästi valmistunud, enesekindel ja meelerahus oma beebi saabumise päevaks.


Minu tegevuse kõige kaunim osa on muidugi see, kui pere kirjutab peale sünnitust meili, et teada anda, kui imeliselt pehmelt nende beebi siia poole kardinat kohale jõudis. Mõnel päeval ehk saan ka avaldada perede loal nende kogemused täies mahus. Seniks aga võite tutvuda meie tegevusega https://www.hypnosynnitus.ee/ . Ka ajakiri Pere ja Kodu avaldab meie perede imelisi sünnituslugusid.


Mõnusat tutvumist ja loodan, et kunagi kohtume!






145 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page