top of page
Search

Doula õpilase memuaar

Updated: Sep 30, 2021

Kuidas saab minust üldse lõpuks doula? Mida see müstiline sõna tegelikult tähendab ja kellel teda raalselt vaja on? Need on teemad, millele soovin keskenduda siinses blogis kaotamata Sinu huvi esimese 3 lause juures.


Sel sügisel (2021) alustasin ma aasta pikkust õpet Põlistarkuste ja rahvaravi koolis doula - pere- ja sünnitoetaja õppeprogrammis. See otsus valmis juba aasta varem augustis, kui ma parasjagu HüpnoSünnituse koolitajaks õppisin. Ma sain aru, et minu soov toetada ja aidata lapseootel peresid ei pea piirduma ainult koolituste andmisega. Doulana saan ma pere soovil olla osa maailma kõige loomulikumast, erilisemast ja intiimsemast suursündmusest, pakkudes neile toetust ja teadmisi, mida paljudel erinevatel põhjustel kahjuks endal ei ole.


Aga kes see müstiline olevus doula siis on? Doula tuleneb ladinakeelsest sõnast 'δούλα' ja tähendab orja. Võtan uhkuse ja austusega vastu kutse olla ori. Enam kaunimat ametit olla ei saa, kuid üldiselt lahti kirjutatult on doula ehk pere- ja sünnitoetaja kogemuste ja teadmistega mitte-meditsiiniline professionaal, kes nõustab ja toetab nii raseduse, sünnituse kui ka sünnijärgsel ajal. Kuid kuidas aru saada, kas Sinul on vaja sünnitoetajat? Lihtsalt öeldes, on see igaühe enda sisetunde küsimus. Minu silmis (ilmselt kallutatult või siiski mitte?) väärivad kõik lapseootel naised sellist emotsionaalset ja füüsilist tuge, mida tihti kahjuks kaaslased pakkuda ei oska. Asi polegi üldse selles, et kaaslased ei sooviks seda pakkuda, vaid neil tihti lihtsalt puudub naiseks olemise, enda sees elu kasvatamise ja emotsioonide virr-varri kogemus. Samas tuleb paljudele üllatusena, et lisaks naistele vajavad samasugust toetust ka nende kallid kaaslased. Juba protsessis olevad ja ka kõikvõimalikud eesootavad muutused võivad tekitada neis samamoodi ärevust ja hirmu. Need on kõik teemad, millega üks imeline doula kogu peret toetada saab.


Siinkohal võib tekkida küsimus, et kuidas see protsess siis välja näeb? Kas doula kolib enne beebi eostamist pere juurde ning lahkub alles beebi sünni järgse kohanemisperioodi lõppedes? Vastus nendele küsimustele on siiski ei, hoolimata sellest, et tegu on vägagi intrigeerivate mõtetega. Doula ja pere lepivad kohtumised vastavalt pere vajadusele ja soovidele kokku. Kui pere soovib doula kaasatust ka sünnitusel, oleks vaja eelnevalt kohtuda nii mitu korda, et tekiks usalduslik suhe selleks, et sünnitusel saaks naine ennast tunda turvaliselt ja kaitstult. Doula eesmärgiks on läbi teadlikkuse luua võimalikult positiivne kogemus rasedusest sünnitusjärgse perioodini.


Pildil mina (Doris) koos tütre Ruubiga. Autor: Familiis

159 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page